10 Eylül 2009

AFRİKA MENEKŞELERİM

Çiceği sevenlerdenim. Ama yıllardır Afrika Menekşesi hiçbir zaman beni cezbetmemişti.Sevgili küçük eltim Fatma  ve kaynım Senol'un bize gelirken getirdikleri bir menekşe  çiceğinden sonra bendede hastalık başladı. Gördüğüm yerden menekşe aldım ve diktim, ama evimde istediğim gibi olmuyordu.Bu yaz yine çok özentili bir şekilde saksılarını ve topraklarını değiştirdim ama yinede toparlanmadılar.Bende ya atayım bu çiçekleri yada işyerime götüreyim belki orada toparlanırlar diye düşündüm.Tabiki 2. seçenek ağır baştı tek tek işyerime taşıdım.1ay 1,5 ayın içinde böyle güzel oldular. Birde işyerimin camı kuzeyde fazla yakıcı güneş görmüyor.şimdide çocuk sever gibi her gün onları seviyorum.
Hakikaten doğa çok güzel.............
AFRİKA MENEKŞESİ
Afrika Menekşesi, anavatanı Doğu Afrika olan bir bitkidir. ilk kez 1890 yılında, Doğu Afrika'da Baron Walter von Saint Paul tarafından keşfedilmiştir. Bu yüzden bilimsel adı Saintpaulia Lonantha'dır. Anavatanlarında yıllık yağış ortalaması yüksektir (Yıllık 1700 ml).
Uygun ortam bulduğu zaman yıl boyunca çiçek açabilen bu bitki, çiçeklenmeler arasında bir kaç haftalık bir dinlenme dönemi geçirir. mavi ve morun çeşitli tonlarında olan çiçekleri, katmerli veya yalın kat, ya da kenarları düz veya tırtıklı olabilir. Direkt güneş almayan aydınlık yerleri sever ve yıl boyunca oda sıcaklığında tutmak en iyisidir. Sıcaklık 22-25 derece olduğunda hızla gelişerek çiçeklenir. Sıcaklıktaki değişmeler, özellikle düşmeler bitkiyi duraklatıp, bazan 6 ay süreyle çiçeklenmemesine sebep olabilir. Musluk suyunu sevmez. Yumşak suyla sulanmalı ve yapraklarına su değdirilmemelidir. Toprak nemli tutulmalı ama çok fazla sulanmamalıdır. İlkbahar ve yaz mevsimleri boyunca haftada bir kez düşük dozda besin verilmesi iyi sonuç verecektir.

7 yorum:

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Bende çiçekleri çok seviyorum ama evde koyucak yerim yok. Bir ara menekşem vardı (bir tanecik)tatil dönüşü çok kötü olmuştu ama tekrar alıcam.Sevgiler...

Zehra Gürgen dedi ki...

BENDE ÇİÇEK SEVİYORUM AMA MAALESEF EVDE ÖLÜYORLAR.
BAHÇEDEKİLERLE YETİNİYORUZ..AMA MENEKŞELERİN MAAŞALLAH ÇOKGÜZEL :)

Cahide dedi ki...

Güzel ablam,canım ablam ne kadar özlemişim seni.İnşaallah iyisindir görmeyeli.maşallah diyeyimde bu güzel menekşelere nazar değmesin.Ordan oraya taşınmaktan bir çiçeğim bile olamadı.Sağlık olsun ne yapalım,bir eksik olsun.Ellerin dert görmesin ablacım...

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

çok güzellermiş arkadaşım bende çok severim benimkiler yeni taşındığım evde yaşamadılar.çok üzüldüm.hayırlı cumalar sevgiler.

nurşen dedi ki...

Canım arkadaşım bu çiçekleri görünce rahmetli annem geldi aklıma,oda çiçekleri çok severdi ve onlarla konuşurdu,ben o kadar değilim ama eskiden vardı çiçeklerim,sonra kızlar emekleyince çiçeklerin dibindeki toprakları hep döküyorlardı yere :) bende kaldırıp eşimin ofisine gönderdim hepsini.
Harika renkleri var canım ellerine sağlık ama çiçekler de seni sevmişler demekki çok güzel olmuşlar çünkü.
Sevgiler canım

FERZAN dedi ki...

s.a,arkadaşım maşallah menekşeler harika bayıldım yaaa,ben de çok seviyorum menekşeyi,selamlar,bana da beklerim...

nurşen dedi ki...

Bu gece bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi. Kulun Rabbine yakın olduğu gecelerin en önemlisi? Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan Yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...