13 Nisan 2012

TABLA KABAK




       Günaydın herkese.... Burdan görüyorum hepinizi hafta sonu geldi diye çok sevinçlisiniz. İki kör misali.. Bu espiri nedir diyeceksiniz. "Gözleri görmeyen iki kişi oturmuşlar dolma yiyorlarmış. Biri öbürüne demişki neden dolmaları  iki iki yiyorsun demiş, öbürü şaşırmış ben tek tek yiyorum nasıl görüyorsun demiş. Oda ben iki iki yiyorumda senide öyle yiyor sandım demiş" Onun hesabı bende hafta sonu geldi diye seviniyorum ya sizleride öyle düşünüyorumm....
       Gelelim tatlımıza. Bu nasıl bir kabak tatlısı diyeceksiniz. Bizim buralarda beyaz kabağın yanında kara kabak dediğimiz türden bir kabak daha yetişir. bunun pişirilmesine biz tabla kabak deriz..

Yapılışı:
1 tane kara kabak iyice yıkandıktan sonra elimiz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Kabuğu soyulmaz.İçinin çekirdekli kısmı temizlendikten sonrada  kabuklu kısmı üste gelecek yekilde geniş bir tencereye yerleştirilir. Birazcık su konulur ve tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Ilıdıktan sonra parçalar tepsiye döşenir.Yerken üzerine şeker serpilerek yenir. Afiyet olsun.
       Bu kabak farklı bir şekildede pişirilir.  Bizim köylerde (Bolu-Mudurnu'da) hiç bir işlem yapılmadan ekmek yaptığımız fırına ekmeklerle birlikte konulur. Fırın tamamen soğuduktan sonra kabak çıkartılır kabuğu kırılarak yenir oda çok güzel oluyor..
       "74.P.D.Ç.S." Etkinliğine ev sahipliği yapan Paşasofram' a, "Çay Kahve Bahane" Etkinliğine ev sahipliği yapan Marifetane' ye ve "Yöresel Lezzetler" Etkinliğine ev sahipliği yapan Safiye' ye gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşlar...


8 yorum:

Unknown dedi ki...

Bu güzel kabak pişirme usulu ekmek pişirilen fırınlarda daha bır harıka oluyor.Bütün pişince şekerede ihtıyacı yok yanı doğal bir yenme oluyor,offff şimdi olsada yesek.Ellerıne saglık canım.

Marifetane hobi dedi ki...

Ellerine sağlık canım tarifini aldım yorum sırasına göre yayında olacak.desteğin için çok teşekkürler yine beklerim hayırlı cumalar canısı...

*mehtap dedi ki...

güzel bir usulmuş,eline sağlık.

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Çok değişik bir kabakmış. Ama nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

PaSaSofraM dedi ki...

tarif icin cok tsk.ler arkadasim ellerine saglik beni cok eskilere götürdü bu kabaklar :)

yine beklerim

birincisin dedi ki...

Ellerine sağlık..Sevgilerimle:))

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Tarifin yayında arkadaşım ellerine saglık harika bir tarif desdegin için teşekkürler tekrar beklerim tariflerini.

Naliya dedi ki...

ben iki iki yiyorumda senide öyle yiyor sandım:))aynen bu söze katılıyorum:))..elinize sağlık tarif harika :))çocukken vaz geçemediğim kara kabak :)sevgili anneciğim kuzinede pişirirdi .kabağım kabukları sert olduğundan kenarından kırıp kaşık yapardık kabaktan afiyetle yerdik ne güzeldi o zamanlar herşey organım onu yeme bunu yeme diye büyüklerimizden hiç laf duymazdık ne pişerse bahçede ne varsa oturur yerdik .sevgilerimle iyi geceler..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...