1 Kasım 2011

PEYNİRLİ SODALI BÖREK

Günaydın....Bu yazıyı bir arkadaşım facebookta paylaşmış bende çok beğendim...Sizlerede iletmek istedim.
1924... Pasinler

Cumhuriyetimizin birinci yılında, Erzurum 6.9 şiddetindeki de...premle sarsılmıştı. Karadeniz’de bulunan Mustafa Kemal, geziyi yarıda kesip deprem bölgesine gitti. Hasar büyük, kış yakındı. Gazi yere çöktü, düşünceliydi. Kurduğu genç Cumhuriyet savaştan yeni çıkmıştı, yoksuldu. O sırada, bir köylünün sesi duyuldu. “Esef etmeyiniz Paşam. Hükümet-i Cumhuriyetimiz var olsun. Biz bu köyleri yaparız” dedi. Ve o köylü haklı çıktı. Onca yokluğa rağmen depremin yaraları 37 gün içinde sarıldı.

Sodalı börek umuyorum herkesin evinde yapılan bir börek ama yinede sizlerle paylaşmayı bir görev biliyorum. Haydi arkadaşlar kolay gelsin....
Malzemeler:
6 Yufka
2 Adet soda
3 Yumurta
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Çay bardağı süt
Peynir, maydonoz
Yapılışı:Fırın tepsisi yağlanır ve 1 yufka düz olarak tepsiye serilirir. Üzerine 2 yufka daha serilir ama isterseniz buruşturarak serin isterseniz parçalayarak serin. Hazırlanan  peynirli iç her tarafa yayılır.Peynir miktarını belirtmedim arzuya göre az veya çok yapabilirsiniz.Daha sonra diğer 3 yufkada aynı şekilde tepsiye dizilir. En alttaki yufkanın tepsinin dışında kalan bölümleride tepsinin üzerine katlanır.İstenilen büyüklükte dilimlenir.Daha sonra 3 yumurta, 2 adet soda,1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı süt çırpılarak dilimlenen böreğin her tarafını eşit şekilde dökülür. 1 saat dinlendirilir ve 170 ' de pişirilir. Hepinize afiyet olsun.......

3 yorum:

  1. çok güzel yazı canım.yüreğine sağlık.sodalı börekte çok sevdiğim böreklerdendir.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık böreğiniz inanılmaz gözüküyor, tadıda eminim öyledir, iyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım
    ne kadar biz de yapsak senin böreğin bir harika görünüyor ellerine sağlık.
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil

Gönül, ne kahve ister ne kahvehane..Gönül, sohbet ister kahve bahane...