28 Haziran 2011

PROFİTEROL



PROFİTEROL

Hamuru İçin Malzemeler:
4 Yumurta
1 Su bardağı su
1 Su bardağı un
1/2 Paket margarin
1 Adet kesme şeker

Kreması İçin:
2 Su bardağı süt
5 Çorba kaşığı toz şeker
3 Çorba kaşığı un
1 Paket vanilya

Hamurun Hazırlanışı:
Tencerenin içine yarım paket margarin ve su konularak bir taşım kaynatılır. Bu karışımın içine şeker ve un atarak iyice karıştırılır. 4-5 dk kadar karıştırarak pişirilir. Ateşten alarak hamur soğutulur. Daha sonra yumurtalar tek tek kırılarak hamura iyice yedirilir. Hamuru ister sıkma torbasına alarak ister kaşıkla yağlı kağıt döşenmiş (kuru tepsiyede olabalar) tepsiye 2-3 parmak aralıklarla dökülür. Tepsi kızgın (180') fırına verilerek pembeleşene kadar pişirilir. Hamurlar dinlendirildikten sonra bıçak yardımıyla yanlarından krema koymak için kesilir.

Kremanın Hazırlanması:
Bir tencereye un, şeker, vanilya konulur süt  azar azar ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Tencere ocağın üzerine konularak krema kıvamı alıncaya kadar karıştırılır. İstenilen kıvama gelince ateşten indirilir.
Hazırlanan hamurların kesilen yerlerinden içine krema doldurulur va kapatılır. Hamurlar bir servis tabağına alınır ve üzerlerine çikolata sosu dökülür.  Afiyet Olsun..
Not: Ben bu defa hamurların içlerini açmadım borcam tepsiye sık olarak döşedim. Üzerine hazırlamış olduğum kremayı döktüm. Soğuduktan sonrada hazır çikolata sosla süsledim.Biraz tembel işi oldu ama güzel oldu.

20 Haziran 2011

HAVLU DANTELİ


Merhaba arkadaşlar. Yeter değilmi bu aralar çok mama yedik.. Birazda el işi yapalımda terapi olsun. Okullarda kapandı malum yaz ayı düğünlerin derneklerin çok olduğu bir ay. Havalar ısınınca insanın hiçbir şey yapası gelmiyor.Ama sayfamıda bırakmak istemiyorum. Birşeyler eklemediğim zaman uzaklaşıveriyorum hemen.Herkese iyi tatiller diliyorum...

15 Haziran 2011

ISPANAKLI BUZLUK BÖREĞİ

Merhabalar.Arkadaşlar bugün öğle arası Müdürlüğümüzün bahçesinde "Yaz Şenliği" düzenlendi. Güzeldi arkadaşlarla bir arada olduk.Tabi ben fotoğraf çekme manyağı olarak bir sürü fotoğraf çektim. Bu öğlen yemeğinin üzerine börek biraz ağır kaçacak ama size günüme yaptığım buzluk böreğinin tarfini vereceğim. Haydi Kolay gelsin hepinize.......

ISPANAKLI BUZLUK BÖREĞİ



Malzemeler:
4 Adet yufka
Ispanak
1 Adet soğan
Tuz, karabiber, pul biber
50 Gram margarin
2-3 kaşık sıvı yağ

Üstü için:
Yumurta sarısı


Hazırlanışı:
Ispanakları temizleyip doğruyoruz. Soğanı kavuruyoruz.Kavrulan soğana tuz pul biber ve karabiberi ekliyoruz. Soğumaya alıyoruz. Daha sonra ıspanağı elimizle sıkıp suyunu süzdürüyoruz. Soğanlı harcı karıştırıyoruz.
Bir tavada margarini eritiyoruz. İlk yufkayı seriyoruz yumurta fırçası yardımıyla margarini üstüne sürüyoruz. İkinci yufkayı da serip tekrar margarini sürüyoruz. Yufkayı 8 parçaya bölüp üçgenler elde ediyoruz.Üçgenlerin geniş kısmına ıspanaklı harcı koyup sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.Bütün yufkalar bitene kadar bu işlemi yapıyoruz. Bir kaseye su koyarak börekleri bu suya atıp çıkartıyoruz. Bir tepsiye dizerek buzluğa koyup donmasını bekliyoruz. Donan börekleri tekrar sudan geçirip üstüne yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serperek 200 derecede pişiriyoruz. Ispanak dışında başka malzemede kullanabilirsiniz.. Tavsiye ederim.

14 Haziran 2011

PATATESLİ BÖREK



       İyi haftalar arkadaşlar. Bu hafta yoğun bir seçim maratonundan çıktık. Sizlerle patatesli böreğin tarifini paylaşmak istiyorum. Bu böreği ben ilk önce  http://portakalağacı.com/ 'da görmüştüm. Çok güzel görünüyordu. Günümdede hemen yaptım.Güzel ve lezzetli oldu..böreği ben patatesli iç malzemesi ile yaptım. Tarifi aynen aktarıyorum.
PATATESLİ BÖREK

Malzemeler:
4 Adet yufka
12 Adet milföy
1 Çay bardağı süt
Yarım yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine, yumurta sarısı


Tavuklu iç malzeme:
2 Adet tavuk bonfile, doğranmış
11 Adet mantar, doğranmış
1 Tatlı kaşığı sıvıyağ
1 Çay bardağı bezelye, haşlanmış
1 Çay bardağı rendelenmiş kaşar
Tuz


Patatesli iç malzeme:
200-300 Gr kıyma
1 Adet kuru soğan
1-2 Adet patates
Tuz
Karabiber


Tavuklu için hazırlanması:


Tavuğu tencereye koyup suyunu çekene kadar pişirin. Sıvıyağı katın. Kavrulunca mantarı ekleyip pişirin. Bezelyeyi, tuzu ve rende kaşarı ilave edin.


Patatesli için hazırlanması:


Kıymayı soğanla kavurun. Patatesleri rendeleyip soteleyerek pişirin. Kıymaya ile karıştırıp en son tuz ve karabiber ilave edin.


Böreğin hazırlanması:


4 adet yufkayı aralarına süt ve sıvıyağ sürerek üstüste koyun. 4 katlı yufkanızdan 12 adet kare kesin.


Hazırladığınız içten karelerin ortasına koyun. Milföylerin ortasını çay bardağı ile çıkartın. Kare yufkalarınızdan birinin dört ucundan tutup milföy hamurunun kesik kısmından geçirin. (geriye kalan ortası daire şeklinde kesilmiş bir adet milföyü kullanıyorsunuz, kestiğiniz yuvarlak kısmı değil.)Yufkanın uçlarını milföyün altına doğru bastırıp bohça şekli verin.


Aynı işlemi kalan 11 kare için de tekrarlayın, üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış 200C fırında pişirin.
Afiyet olsun kolay gelsin

10 Haziran 2011

MİNİK TARTOLETLER


Merhaba arkadaşlar. Herkese hayırlı cumalar. Hafta sonu geldi ne güzel 2 gün dinleneceğiz ama bu hafta sonu biraz heyecanlı geçecek. Zira seçim var. Haydi size bir tatlı tarifi vereyimde hafta sonunda  yaparsınız. Bu tatlıyı Mesai arkadaaşım sevgili Nurhan YILDIRIM misafirlerine yapmış. Sağ olsun arkadaşlar yaptıkları güzel mamaları fotolayıp benimle paylaşıyorlar. Benim sitemde birşeyler paylaşmayı benden daha çok seviyorlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Tariflerinizi bekliyorum arkadaşlar.
Tatlının tarini vereceğim ama gerçek adı ne bilmiyorum.
Malzemeler: 
3 Yumurta
1 Su bardağı pudra şekeri
250 Gr margarin
1 Çay kaşığı kabartma tozu

500 Gr un

Kreması İçin:
1 Kg süt
1 Su bardağı nişasta
1 Su bardağı şeker
2 Yumurta
Kremayı inceltmek için biraz krem şanti

Üzerini süslemek için:
Muz , kivi, çilek

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur. Daha sonra  cevizden küçük parçalar alınarak minik tartolet kalıplarına konur ortası biraz bastırılır.Un kurabiyesi şeklinde pişirilir. Soğuyunca kalıplardan çıkartılır. Hazırlanmış olan krema  1 tatlı kaşığı ile üzerlerine konulur daha sonra muz çilek ve kivi ile karışık meyvelerle süslenir. Afiyet olsun.

9 Haziran 2011

TAVUKLU ŞEHRİYE SALATASI


TAVUKLU ŞEHRİYE SALATASI

Malzemeler:
1 Adet tavuk göğsü
2 Su bardağı çiçek şehriye
2 Su bardağı tavuk suyu
1 Su bardağı garnitür
1 Su bardağı konserve mısır

4-5 Tane kornişon turşu
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım limon suyu, az nar ekşisi
Tuz

Yapılışı:
Tavuk eti iyice pişene kadar haşlayın.Haşlanan tavuk etini ince ince didiklenerek parçalanır.Pilav tenceresine yarım çay bardağı sıvıyağı alıp kızdırılır.Üzerine  şehriyelerin yarısı eklenip rengi değişene kadar kavrulur.Geriye kalan şehriyelerde ilave edilir ve üzerine 1 su bardağı su 1 su bardağı tavuk suyunu ilave edilir..Orta dereceli ateşte şehriyeler suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen şehriyeyi ocaktan indirip soğuması için bekletilir. Dereotunu ince ince kıyılır. Geniş bir kapta soğumuş şehriye, tavuk eti, mısır, garnitür,kornişon turşu ve dereotu karıştırılır.Üzerine nar ekşisi, limon ve tuz ilave edilir.Tüm malzemeler özleşene kadar harmanlanır. İstenilen şekilde servis yapılır .Afiyet olsun.

7 Haziran 2011

RULO PATATES SALATASI

RULO PATATES  SALATASI
Malzemeler:
4-5 Patates
1 Küçük garnitür
Doğranmış salatalık turşusu
Yoğurt -limon
Mayonez -sarmısak-tuz


Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp iyice ezip tuz, limon suyu ve az zeytinyağı ile tatlandıralım. Tezgaha streç yayıp üzerine püreyi dikdörtgen olacak şekilde elle bastırıp şekillendirelim. Üzerine mayonezle karıştırdığım yoğurdu sürüp garnitürleri ekliyelim ve streç yardımıyla rulo yapalım. Bu şekilde dolapta bir süre bekletelim servis yapacağımız  zaman üzerine tekrar yoğurt - mayonez karışımından sürüp süsleyelim, üzerine sürdüğümüz yoğurda sarmısakta ekleyebiliriz.