29 Kasım 2011

ELMALI KURABİYE



       Merhaba arkadaşlar.Kurabiye deyince benim ilk aklıma gelen Elmalı Kurabiyedir.Yapmasını ve yemesini çok severim. Hatta hamileliğimin çok ağır bulantılarla geçtiği dönemlerde tiksindiğim birkaç şeyin içinde çay ve elmalı kurabiye vardı. Hala bazı yiyecekleri görünce o günlere dönüyorum. Allahtan çay ve ve bu kurabiyedeki tiksintilerim bulantılarımın bitmesiyle son buldu. Hamileliği ağır geçen arkadaşlarım beni iyi anlarlar... Tarifi zor bir olaydır bu. İnsanların garip garip tiksinti ve istekleri olur o dönemlerde..
       Gece gece fazla laf kalabalığı yapmadan sizlerle tarifimi paylaşayım...
       Birkaç tane Elmalı Kurabiye tarifim var ama bu tarifimi eski çalışma arkadaşım Ünal'ın eşin Türkan'dan  almıştım. Burdanda ona çok teşekkür ediyorum..
Malzemeler:
1 Yumurta
250 Gr. sanayağı
1 Çay bardağı pudra şekeri
1 Çay bardağı toz şeker
2 Çorba kaşığı yoğurt
1;5 Çay kaşığı kabartma tozu
1 Fincan sıvıyağ
Aldığı kadar un
İçine:
3 Elma rendesi
2 Çorba kaşığı şeker
2 Çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşatılmış sanayağına bütün malzeme ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.Diğer tarafta iç malzeme bir taşım pişirilir.(Ben iç malzemenin içine biraz kuru üzüm koydum). Hamur 2 eşit parçaya bölünerek 1/2 cm kalınlığında açılır.İç malzemeden açılmış hamurun her tarafına yayılır.Rulo şeklinde sarılarak 3 cm aralıklarla kesilerek tepsiye dizilir. Diğer hamurada aynı işlem yapılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilerek 170' pembeleşene kadar pişirilir. Fırından alınarak soğumaya bırakılır. Daha sonra üzerine pudra şekeri dökülür.
Haydi afiyet olsun.. 

21 Kasım 2011

AĞLAYAN KEK


Öncelikle herkese iyi hafta ve sağlık diliyorum.Yoğun bir hafta sonu maratonundan sonra  mesaiye başladık. Bende geçen hafta gelen misafirlerime yaptığım pastamı sizlerle paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz....Bu hafta sonu benim hazır yeme haftamdı. Gündü kahvaltı davetiydi derken 2 günü yedim. Ama evin işleri bitmediği için hiçbir zaman boş vakit yok..

 AĞLAYAN KEK

Malzemeler:
4 yumurta
3 Fincan şeker
3 Fincan un
1,5 Çorba kaşığı kakao
2 Çorba kaşığı süt
1 Paket kabartma tozu

2 su bardağı süt

Kreması:
1 Su bardağı süt
1 Paket kemşanti

Sosu:
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı su 1 Çorba kaşığı un


1 Çorba kaşığı kakao

Yapılışı:
Kek için önce yumurta ve şeker çırpılır. Sonra 2 çorba kaşığı süt ve kakao ilave edilir. Biraz çırptıktan sonra un koyularak tekrar çırpılır. En son kabartma tozu koyulup güzelçe çırpılır ve yağlanmış tepsiye boşaltılarak 175 ısıtılmış fırında pişirilir. 30 dakika sonra alınır ve sıcak kekin üzerine 2 su bardağı süt her yerine gezdirilerek boşaltılır. Soğumaya bırakılır. kek soğuduktan sonra  önceden hazırlanmış kremşanti üzerine sürülür.
Sosu için bütün malzeme karıştıra karıştıra pişirilir. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kekin üzerine dökülerek her tarafına eşit şekilde yayılır. Ve soğumaya bırakılır.  Soğuduktan sonra servis yapılır...
Haydi kolay gelsin...

10 Kasım 2011

10 KASIM 2011


Sevgi saygı ve özlemle anıyoruz.Sen rahat uyu ATAM

4 Kasım 2011

KURBAN BAYRAMI




Herkese iyi bayramlar der, mutlu ve sğlıklı bir tatil dilerim...

1 Kasım 2011

PEYNİRLİ SODALI BÖREK

Günaydın....Bu yazıyı bir arkadaşım facebookta paylaşmış bende çok beğendim...Sizlerede iletmek istedim.
1924... Pasinler

Cumhuriyetimizin birinci yılında, Erzurum 6.9 şiddetindeki de...premle sarsılmıştı. Karadeniz’de bulunan Mustafa Kemal, geziyi yarıda kesip deprem bölgesine gitti. Hasar büyük, kış yakındı. Gazi yere çöktü, düşünceliydi. Kurduğu genç Cumhuriyet savaştan yeni çıkmıştı, yoksuldu. O sırada, bir köylünün sesi duyuldu. “Esef etmeyiniz Paşam. Hükümet-i Cumhuriyetimiz var olsun. Biz bu köyleri yaparız” dedi. Ve o köylü haklı çıktı. Onca yokluğa rağmen depremin yaraları 37 gün içinde sarıldı.

Sodalı börek umuyorum herkesin evinde yapılan bir börek ama yinede sizlerle paylaşmayı bir görev biliyorum. Haydi arkadaşlar kolay gelsin....
Malzemeler:
6 Yufka
2 Adet soda
3 Yumurta
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Çay bardağı süt
Peynir, maydonoz
Yapılışı:Fırın tepsisi yağlanır ve 1 yufka düz olarak tepsiye serilirir. Üzerine 2 yufka daha serilir ama isterseniz buruşturarak serin isterseniz parçalayarak serin. Hazırlanan  peynirli iç her tarafa yayılır.Peynir miktarını belirtmedim arzuya göre az veya çok yapabilirsiniz.Daha sonra diğer 3 yufkada aynı şekilde tepsiye dizilir. En alttaki yufkanın tepsinin dışında kalan bölümleride tepsinin üzerine katlanır.İstenilen büyüklükte dilimlenir.Daha sonra 3 yumurta, 2 adet soda,1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı süt çırpılarak dilimlenen böreğin her tarafını eşit şekilde dökülür. 1 saat dinlendirilir ve 170 ' de pişirilir. Hepinize afiyet olsun.......