3 Temmuz 2008

KÜÇÜK ÇOCUK

İyi günler arkadaşlar bu yazıyı Bolu Haber gazetesine bir arkadaş köşe yazısı olarak yazmış. benimde çok hoşuma gitti ve bende sizlerle paylaşmak istedim. İnşaallah sizlerde beğenirsiniz....
KÜÇÜK ÇOCUK
Bir varmış bir yokmuş. Bir küçük, küçücük çocuk, Kocaman bir okula gitmiş.
Okulun dış kapısından hemen, kendi sınıfına girdiğini farkedince, çok mutlu olmuş, sanki okul küçülmüş.
Gel zaman git zaman çocuk okula alışmış. Sabahlardan bir sabah,
Öğretmen,"Bugün resim yapıyoruz." demiş.
Çocuk, resim yapmayı sevdiğinden ve aslanlardan kaplanlara,tavuklardan ineklere,terlerden gemilere,pekçok şeyin resmini yapabildiğinden sevinmiş. Pastellerini çıkarıp işe girişmiş.
" Dur, sabret biraz." demiş öğretmen. Ve herkes hazır oluncaya dek beklemiş.
"Şimdi" demiş öğretmen. "Çiçek resmi çizeceğiz." Çocuk çicek resmi çizmeyi sevdiğinden sevinmiş. Pembe,turuncu,mavi pastellerini alıp güzel çiçekler çizmeye girişmiş.
"Dur, sabret biraz." demiş öğretmen. "Ben göstereceğim nasıl çizeceğinizi." Yeşil saplı, kırmızı bir çiçek çizmiş ve "Hadi başlayın." demiş.
Çocuk bir öğretmenin çiçeğine bakmış bir kendisininkine. " Ama benim çiçeğim daha güzel öğretmenim."diyememiş. Kağıdını çevirip tıpkı öğretmeninki gibi, yeşil saplı kırmızı bir çiçek çizmiş.
Başka bir gün,
Çocuk dış kapıyı açıp girdiğinde, Öğretmen, "Bu gün çamurdan birşey yapıyoruz." demiş. Çamurla uğraşmayı sevdiğinden sevinmiş. Çamur yılanlar,çamur adamlar, filler,fareler,arabalar,kamyınlar yapmayı bilirmiş.
Çocuk çamuru yoğurup çekiştirmeye başlayınca öğretmen, "Dur, sabret biraz." demiş. Ve herkes hazır oluncaya dek beklemiş.
"Şimdi" demiş öğretmen, "Bir çanak yapıyoruz." Çocuk çanak yapmayı sevdiğinden sevinmiş. İrili ufaklı çanaklar yapmaya girişmiş. " Dur, sabret biraz." demiş öğretmen."Ben göstereceğim nasıl yapacağınızı." Derin bir çanak yapmış ve "Hadi başlayın." demiş.
Çocuk bir öğretmenin çanağına bakmış, bir kendisininkine. " Ama benimki daha güzel öğretmenim." diyememiş. Çanağını bozup tıpkı öğretmeninki gibi, derin bir çanak yapmış.
Böyle böyle çocuk sabretmeyi öğrenmiş.
Ve izlemeyi, ve tıpkı öğretmeninki gibi şeyler yapmayı.
Böyle böyle çocuk,
Kendi başına birşey yapmaya çalışmaktan vazgeçmiş.
Bir zaman sonra ailesi , başka bir kente taşınmış. Çocukda yeni bir okula gitmek zorunda kalmış.
Bu okul daha da büyükmüş öncekinden. Dış kapıdan hemen, kendi kendi sınıfına da girilmiyormuş. Çıkılacak merdivenler, yürünecek koridorlar varmış, sınıfına ulaşmak için.
Okuldaki ilk gününde öğretmen, " Bugün resim yapıyoruz." deyince çocuk çok sevinmiş ve öğretmenin açıklamasını beklemiş. Ama bu öğretmen, başka birşey söylemeden sınıfta dolaşıyormuş.
Çocuğun yanına gelince, " Sen resim yapmak istemiyor musun?" demiş. Çocuk: "Tabi demiş, ne çiziyoruz? " " Sen çizinceye kadar ben nereden bileyim senin ne çizeceğini " demiş öğretmen.
Çocuk: "Nasıl çizeyim?" diye sormuş. " Nasıl istersen" demiş öğretmen. Çocuk: "Renkleri de ben seçebilirmiyim?" diye sormuş. "tabi" demiş öğretmen.
"Herkes aynı renkleri kullanıp aynı resmi çizerese, o zaman ben kimin hangi resmi çizdiğini nasıl anlayabilirim? "
Çocuk: " Bilmem" demiş.
Ve, yeşil saplı kırmızı bir çiçek çizmiş.
Helen E. BUCKLEY

8 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

gülcancım yazı çok güzeldi.son gittiği okulda özgürce kendince çizecek sanmıştım tühhh..bence ilk okulda hayalgücü elgellenmeseydi kimbilir ne ressamlar çıkardı...

Marifetane hobi dedi ki...

Duaların geri çevrilmeyeceği bugünde Rabbim hiçbirimizi dostsuz,duasız,yardımsız,umutsuz,çaresiz bırakmasın dualarınızın kabul olması dileğiyle selamlar sevgiler hayırlı cumalar..hayırlı geceler arkadaşım.

Sevil Şahin dedi ki...

CANIM MRB NASILSIN İSTANBUL ÇOK SICAK YANIYOR VE BENDE TATİLE GİDİYORUM NEREYE Mİ SİDE’YE BOL BOL RESİMLER CEKİP GELECEGİM.
BEN YOKKEN SİTEMİ YALNIZ BIRAKMA OLURMU ÖNCE ALLAHA SONRA SİZLERE EMANET EDİYORUM . BİR HAFTA SONRA BOMBA GİBİ DÖNECEGİM .EN GUZEL GUNLER SENİNLE VE TÜM SEVENLERİMLE OLSUN…hayırlı cumalar
BİRDEMLİKSOHBET SEVİL http://birdemliksohbet.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Canım,
ne güzel bir öykü.Teşekkürler. Gerçekten de kendini ifade edecek, yaratıcılığını geliştirecek gençler yetiştirdiğimiz gün ülkemiz adına sevineceğimiz gün olacak.İnşallah o günlerde gelir.
Sevgiyle kal.

Rana dedi ki...

selam ablacım hikaye güzel ama sonu şaşırtıcı aslında ben çocuğun çok sevinip özgürce resim çizeceğini ummuştum ancak mantık olarak ve çocuk gelişimini düşünerek olaya bakılacak olursa bu son kaçınılmaz bir gerçek olarak çıkar ortaya çünki çocuk kendine güvenini yitirmiş kendi başına bişey beceremeyen hayalini kaybetmiş biri olup çıkmış yazık ama bu örnekler etrafımızda çook hatta bazen biz anneler olarakta çocuklarımızın kararlarını gözardı ederek kendi isteklerimizi zorlada olsa onlara kabullendiriyoruz ne kadar yanlış bi davranış işte en açık örnek bu hikayedeki gibi paylaşımın için teşekkürler ablacım sevgiyle kal. öpüldün

Marifetane hobi dedi ki...

ALLAH TAN BIR DUA GIBI.PEYGAMBERDEN BIR ARMAGAN GIBI. KUR´ANDAN BIR NEFES GIBI.GÖKYÜZÜNDEN YAGAN YAMUR GIBI SEVABINIZ BOL CuMaNiZ MüBaReK OlsUn ARKADAŞIM HAYIRLI GECELER..

Unknown dedi ki...

bu hikayeyi bende çok ibret verici buluyorum.çocuklarımızın hayalgücünü ,kişiliğini geliştirmenin bizlerin elinde olduğunu nede güzel ifade ediyor değilmi?harika bir paylaşım.teşekkürler...sevgiler bendende...

akasyakokusu dedi ki...

GÜLCAN'CIM MERHABA CANIM..AKŞAMA BEKLERİM GÜZELİM..BEN TATLIDA YAPARIM HEMEN MEYVE ALMAYADA GİDERİM..
AFİYET ŞEKER OLSUN CANIM..
BİZE İZİN AĞUSTOSTA CANIM NASİPSE 20 GÜN..BAKALIM ARTIK MADDİ DURUM ELVERİRSE KESİN GİDERİZ..EŞİM KARDEŞLERİYLE İNŞAAT İŞİNE GİRİŞTİ BELKİ GİDEMEYEBİLİRİZ.
SEVGİLERİMLE KOCAMAN ÖPÜYORUM.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...