29 Mart 2018

İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA


         Merhabalar.11 yıl önce sitemi ilk kurduğumda işin acemisi olduğum için bir sürü sitenin sıkı takipçisi oldum. Bunlardan biride cahide sultan ama ilk yıllarda cahidenin elleri olarak karşıma çıkmıştı. Şimdide bir iki isim değişikliğinden sonra cahide sultan olarak takipçilerine çok güzel şeyler sunuyor. Bu tatlıyıda onun sitesinde gördüm ve hemen denedim. çok güzel oldu. Sizlerede tavsiye ederim. Tarifi tamamen cahidesultan.net de bulabilirsiniz ben hiçbir değişiklik yapmadım aynen paylaşıyorum. Çok teşekkür ederim ellerine sağlık sevgili cahide sultan.
İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA
Malzemeler 
Keki için (kelepçeli kek kalıbı kullandım.)
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı p. kabuğu rendesi
Muhallebisi için
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Tabanı için
400 gr. kuru incir
1 çay bardağı ceviz
Karamelli şerbet için
1.5 çay bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Hazırlanışı
 Yumurta ve şekeri iyice çırpılır. Sütü, yağı ve portakal kabuğunu eklenir En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırılır. Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür. 180 derecede kek pişirilir.
Kek pişerken kuru incirleri küçük doğranır. Cevizi iri parçalara bölünür.Pişen kek kalıptan çıkarılır.Kalıp yıkayıp kurulanır. Yeniden hafifçe yağlanır.(Kelepçeli kalıp olduğu için tabanına yağlı kağıt koydum.)
Küçük bir tencerede 1.5 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritilir. Üzerine 2 su bardağı soğuk su yavaşça dökülüp kaynamaya bırakılır. Limon suyunu eklenir. Cıvık bir şerbet elde edilir.Altını kapatılır. Şerbetin içine incirleri atılarak 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alınır. Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serilir. Diğer tarafta, yağ  haricindeki muhallebi malzemelerini tencereye alınıp  karıştırarak muhallebi pişirin. Pişen muhallebiye tereyağı  ekleyip 5 dakika kadar mikserle çırpılır. Bekletmeden incirlerin üzerine döküp yayılır. Önceden pişirilen kek de muhallebi sıcakken muhallebinin üzerine kapatılır. Hafifçe bastırılır
Kalan karamelli şerbetin yarım su bardağı sos için ayrılır. Kalan kısmı biraz daha ısıtıp kekin her yerine gelecek şekilde dökülür. Bu şekilde en az 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Servis etmeden önce uygun bir tepsiye ters çevirilir.
SOS: Kalan yarım su bardağı Karamelli şerbete 1 dolu çay kaşığı nişasta ve 1 tatlı kaşığı çiçek yağı eklenip pişirilir. Akışkan kıvamlı olmalı.
Bu sos kekin üzerine gezdirilir.Bu sosu yapmak istemezseniz, karamelli şerbet için 1,5 su bardağı su kullanılır.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...