29 Mart 2018

İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA


         Merhabalar.11 yıl önce sitemi ilk kurduğumda işin acemisi olduğum için bir sürü sitenin sıkı takipçisi oldum. Bunlardan biride cahide sultan ama ilk yıllarda cahidenin elleri olarak karşıma çıkmıştı. Şimdide bir iki isim değişikliğinden sonra cahide sultan olarak takipçilerine çok güzel şeyler sunuyor. Bu tatlıyıda onun sitesinde gördüm ve hemen denedim. çok güzel oldu. Sizlerede tavsiye ederim. Tarifi tamamen cahidesultan.net de bulabilirsiniz ben hiçbir değişiklik yapmadım aynen paylaşıyorum. Çok teşekkür ederim ellerine sağlık sevgili cahide sultan.
İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA
Malzemeler 
Keki için (kelepçeli kek kalıbı kullandım.)
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı p. kabuğu rendesi
Muhallebisi için
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Tabanı için
400 gr. kuru incir
1 çay bardağı ceviz
Karamelli şerbet için
1.5 çay bardağı şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Hazırlanışı
 Yumurta ve şekeri iyice çırpılır. Sütü, yağı ve portakal kabuğunu eklenir En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırılır. Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür. 180 derecede kek pişirilir.
Kek pişerken kuru incirleri küçük doğranır. Cevizi iri parçalara bölünür.Pişen kek kalıptan çıkarılır.Kalıp yıkayıp kurulanır. Yeniden hafifçe yağlanır.(Kelepçeli kalıp olduğu için tabanına yağlı kağıt koydum.)
Küçük bir tencerede 1.5 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritilir. Üzerine 2 su bardağı soğuk su yavaşça dökülüp kaynamaya bırakılır. Limon suyunu eklenir. Cıvık bir şerbet elde edilir.Altını kapatılır. Şerbetin içine incirleri atılarak 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alınır. Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serilir. Diğer tarafta, yağ  haricindeki muhallebi malzemelerini tencereye alınıp  karıştırarak muhallebi pişirin. Pişen muhallebiye tereyağı  ekleyip 5 dakika kadar mikserle çırpılır. Bekletmeden incirlerin üzerine döküp yayılır. Önceden pişirilen kek de muhallebi sıcakken muhallebinin üzerine kapatılır. Hafifçe bastırılır
Kalan karamelli şerbetin yarım su bardağı sos için ayrılır. Kalan kısmı biraz daha ısıtıp kekin her yerine gelecek şekilde dökülür. Bu şekilde en az 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Servis etmeden önce uygun bir tepsiye ters çevirilir.
SOS: Kalan yarım su bardağı Karamelli şerbete 1 dolu çay kaşığı nişasta ve 1 tatlı kaşığı çiçek yağı eklenip pişirilir. Akışkan kıvamlı olmalı.
Bu sos kekin üzerine gezdirilir.Bu sosu yapmak istemezseniz, karamelli şerbet için 1,5 su bardağı su kullanılır.

26 Mart 2018

BAHAR KURABİYESİ


       Ev  hanımlarının sosyal aktivitesi olan GÜNLER. Sonu gelmeyen, günüm var diye günlerce temizlik yapan ne yapacağım kaygısına düşen bizler. Son zamanlarda artık günler dışarıda yapılır oldu ama bir tanede olsa mutlaka evde gün yapmalıyız. Bu şart. Bende aynı furyanın içindeyim. geçen hafta günüm vardı. Yaptığım mamaları da burada sizlerle paylaşmak asli görevlerimin arasında tabiki de.. Artık sosyal paylaşım siteleri çok fazla arttı el elden üstün oldu. Bende bu kurabiyeyi bir sosyal paylaşım sitesinde gördüm çok beğendim. Arkadaşlarıma da yaptım. Umarım beğenmişlerdir.Ama kimin sayfasındaydı hatırlayamadım. Buradan sesleniyorum kusura bakma arkadaşım ismini belirtemedim.Ve tarifini aldım..

BAHAR KURABİYESİ

Malzemeler:
250 Gr. Tereyağı( Oda sıcaklığında)
1 Su bardağı pudra şekeri
1 Kahve fincanı sıvı yağ
1 Adet yumurta sarısı
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
2 Yemek kaşığı kaakao
5 Su bardağına yakın un ( Kakao hamuru sertleştiriyor ununu ona göre ayarlayabilirsiniz)
Susam
Üzeri için Fıstık (Siz neyle süsleyecekseniz onu kullanın)

Yapılışı:
Tereyağ, sıvı yağ, yumurta vanilya ve pudra şekerini geniş bir kasede yoğurulur.  5 dk yoğurduktan sonra unu ilave edilir. İyice yoğurulur. Bu Hamurdan 1 çorba kasesi kadar ayırıp kalan hamura kakao ve kabartma tozu  ilave edilip tekrar yoğurulur. Kakaolu hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp susama bulanır. Fırın tepsisine dizilir. Üzerine yuvarlak kalıp bastırılarak ortası çukurlaştırılır. Sade renkli hamur merdane ile açılır (Yağlı kağıdın arasında açabilirsiniz.) minik çiçek kalıplarla kesilip kurabiyenin çukur yerlerine yerleştirilir. Ortalarına fıstık fındık, badem yerleştirilir, (ben kakaolu pasta süsü boncuk şeker kullandım) Önceden ısıtılmış !80' fırında hafif kızarana kadar pişirilir. Ve tepside soğutularak servis tabağına alınır. Misafirlere özenle sunulur,afiyetle yenir.
Sizlere kolay gelsin.

GÜNLERDEN GÜN

KIYMALI YUFKA BÖREĞİ
BAYATLAMAYAN POĞAÇA
İNCİRLİ KARAMELLİ PASTA
BAHAR KURABİYESİ

KEREVİZ SALATASI
FASULYE PİYAZI
BULGURLU KALDIRIK SARMASI
LAHANA/KARNIBAHAR TURŞUSU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...